Banancupcakes med italiensk chokladmarängsmörkräm och kokos

Banana Cupcakes with Chocolate Italian Meringue Buttercream and Coconut

Åh, du italienska marängsmörkräm. Drottningen av alla smörkrämer. Möjligen delar du tronen med din schweiziska (vilket jäkla ord) motsvarighet. Men njä, jag föredrar ändå dig. Temperamentsfull som bara den kan du vara, du vägrar nästan alltid att gå ihop som du ska. Du kan se ut som en fruktansvärd äcklig soppa med smörbitar i till en början. Men sedan händer något magiskt och du blir till den lenaste, fluffigaste smörkrämen man kan tänka sig. Kärlek.

Nej, marängsmörkräm är verkligen inte det enklaste man kan ta sig för. Det verkar för mig i alla fall nästan vara en regel mer än ett undantag att den skär sig. När det händer, så kan man göra något utav följande:

1) Ställ skålen i kylen ett tag, fortsätt sedan vispa.

eller

2) Ta en del av krämen och värm några sekunder i mikron, häll sedan tillbaka i skålen medan du vispar.

Banana Cupcakes with Chocolate Italian Meringue Buttercream and Coconut

Det andra alternativet brukar alltid funka för mig. Jag vet inte varför eller hur sjutton det går till, men det funkar. Som magi. Det viktigaste är att man inte ger upp på en gång om/när krämen skär sig. Den går oftast att rädda.

Det var alltså dessa cupcakes jag gjorde till bloggens 2-årsdag för några veckor sedan. Eftersom det blivit lite mycket tårtbakande den senaste tiden, så blev det istället cupcakes för att fira denna högtidsdag. Inte illa det heller. Speciellt inte när de är såhär goda! Jag menar, banan och choklad och kokos – what’s not to like?

Banana Cupcakes with Chocolate Italian Meringue Buttercream and Coconut

Banancupcakes med italiensk chokladmarängsmörkräm och kokos
12 st

Cupcakes:
75 g smör
0,5 dl standardmjölk
3 mediumstora ägg
1,5 dl strösocker
2 mogna bananer
1 tsk färskpressad citronjuice
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt

Chokladmarängsmörkräm:
120 g mörk choklad, 70% kakaohalt
4 stora äggvitor, rumstempererade
200 g osaltat smör, rumstempererat
180 g strösocker
90 g (6 msk) vatten
2 krm äkta vaniljpulver

Topping:
Riven kokos

Cupcakes: Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut formar i en muffinsplåt. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Mixa bananerna tillsammans med citronjuicen till en slät puré och blanda i detta i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål, sikta i detta i äggsmeten. Varva med smörmjölken och vänd ihop till en jämn smet.

Fördela smeten i formarna. Grädda i ca 20-22 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Marängsmörkräm: Smält chokladen över ett vattenbad. Placera äggvitorna i en helt ren och torr skål. (Om du vill kan du torka ur den med lite citronjuice, för att vara säker på att det inte finns något fett i skålen.) Skär smöret i kuber.

Blanda sockret och vattnet i en kastrull. Låt koka upp och mät temperaturen med en termometer. Precis efter att blandningen börjat koka, kan du börja vispa äggvitorna. De ska vispas till ett fast skum.

När sockerlagen når 120 grader, ta genast bort den från värmen. Häll sockerlagen försiktigt ner i de vispade äggvitorna, medan du vispar på medellåg hastighet.

Höj hastigheten något och vispa tills marängen är rumstempererad, detta kan ta mellan 10-20 minuter. Ha då i smöret, någon kub i taget. Vispa emellan och se till att smöret gått in i marängen ordentligt innan du har i mer smör. Ha i vaniljen och den smälta chokladen, medan du fortsätter att vispa. Vispa tills du har en jämn och fin frosting.

Bred eller spritsa smörkrämen på dina cupcakes. Toppa med riven kokos.

Lämna en kommentar