När man bakar mycket som jag gör, får man ibland förfrågningar från vänner och familj att baka till födelsedagar, middagsbjudningar eller helt vanliga tisdagar för den delen. Ibland är förfrågningarna väldigt specifika, t.ex. ”Kan du inte baka den där kladdkakan du gjorde den där gången?”
Ibland är de mer.. luddiga. Som när pojkvännen frågade efter en tårta till sommarens sista nattpass. Det skulle vara en tårta, så långt var det klart som korvspad. Men när han frågade arbetspolaren vad han ville ha för smak på tårtan fick han svaret ”Inte vet jag.. tårtsmak.”
Tårta med tårtsmak alltså. Underbart. Det är sådana detaljerade förfrågningar vi bara tokälskar, vi som bakar. Eller inte. Jag kunde ju gjort det enkelt för mig och bakat en vanlig gräddtårta med vaniljkräm och sådant där tråkigt svenskt. Men det är ju inte riktigt min grej.
Sedan visste jag att arbetspolarna har amerikanskt ursprung och pojkvännen min är ju australiensare, och dessutom förtjust i choklad. Så utifrån det blev det denna skapelse som växte fram. Jag tror inte de blev helt missnöjda i alla fall.
Choklad- och bärtårta med mascarpone
Tårtbottnar:
2,5 dl strösocker
1 dl naturell olja
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 dl kaffe
1,5 dl gräddfil
Vanilj- och mascarponefyllning:
125 g mascarpone
1,25 dl florsocker
1 tsk äkta vaniljpulver
1 dl vispgrädde
Blåbärskompott:
125 g frysta blåbär
3 msk strösocker
1 tsk potatismjöl
Chokladsmörkräm:
130 g osaltat smör, rumstempererat
2,25 dl florsocker
4 msk kakao
1 krm äkta vaniljpulver
Topping:
Blandade bär, t.ex blåbär, röda vinbär, björnbär, körsbär
Florsocker
Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en rund springform, ca 15 cm i diameter. Blanda socker och olja i en skål och vispa ner äggen, ett i taget. Vispa tills blandningen blir vit och fluffig.
Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en separat skål. Sikta ner i äggblandningen, lite i taget. Ha efter hand i kaffet och gräddfilen och vänd ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i 55-60 minuter. Testa med en sticka för att se om kakan är klar. Låt svalna, och dela sedan i 3 delar.
Vanilj- och mascarponefyllning: Vispa ihop mascarpone, florsocker och vaniljpulver. Vispa grädden i en separat skål. Vänd ner grädden i mascarponeblandningen. Ställ kallt så länge.
Blåbärskompott: Blanda blåbär, socker och potatismjöl i en kastrull och låt sjuda på medellåg värme i 5-8 minuter. Rör om då och då. Ta av från värmen och låt svalna.
Chokladsmörkräm: Vispa smöret, gärna länge, ca 10-15 minuter. Blanda florsocker, kakao och vaniljpulver i en separat skål. Ha i detta i smöret efter hand, medan du vispar.
Montering: Sätt i en rund tyll i en spritspåse och fyll den med mascarponefyllningen. Spritsa längs kanten på den understa bottnen, och skeda i hälften av blåbärskompotten i mitten. Spritsa på ytterligare lite fyllning och lägg sedan på nästa tårtbotten. Upprepa proceduren.
Spackla tårtan med chokladkrämen. Dekorera med bär och sikta över florsocker, precis innan servering.
Ser jättegod ut!
Tack snälla! 🙂