Grissini med soltorkade tomater och rosmarin

IMG_2683_blogg2

Ett utav mina ”mål” inför 2013 var att jag skulle börja baka mer bröd. Och något som jag lärt mig är att det inte behöver vara så himla svårt. Man behöver inte hålla på med surdeg eller baka bröd som tar fyra dagar att få färdigt. Det kan bli gott bröd ändå!

Grissini är något jag tänkt göra ett tag, och det var ju inte alls speciellt komplicerat. Degen jäser bara en gång, så de tar inte så lång tid att göra. Dessa har jag gjort med soltorkade tomater och rosmarin, men man kan variera dem på många olika sätt, varför inte prova att ha t.ex riven parmesan i?

grissini2

Det man bör tänka på dock är att de inte håller sig spröda speciellt länge, så baka dem samma dag de ska ätas. Jag läste också ett tips om att man kan frysa degen ogräddad och bara ta fram den mängd man behöver, har inte provat detta själv dock. Men de är perfekta att göra till t.ex en middagsbjudning, kommer säkerligen imponera på middagsgästerna!

IMG_2693_blogg2

Detta är mitt bidrag till Månadens Sötsak som denna omgång har temat ”Helg”.

Grissini med soltorkade tomater och rosmarin

25 g jäst
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
En nypa socker
Ca 6 dl vetemjöl
1 msk hackad färsk rosmarin
30 g hackade soltorkade tomater
1 äggvita
Vallmofrön och/eller sesamfrön

Smula jästen i en skål. Värm vattnet till 37 grader eller strax under, häll över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Ha i rosmarin och soltorkade tomater. Täck över och låt jäsa i 60 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen lätt på ett mjölat underlag. Forma fingertjocka längder, snurra dem något och placera på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Pensla längderna med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön och/eller sesamfrön. Om du vill ha dem lite saltare kan du även strö över lite havssalt.

Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i 12-15 minuter.

2 reaktioner på ”Grissini med soltorkade tomater och rosmarin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s