Blueberry Cheesecake Ice Cream

IMG_2737_blogg2

Eller blåbärscheesecakeglass om man så vill. Men det ligger liksom inte lika fint i munnen. Ibland är det faktiskt synd att vi måste skriva ihop allting här i Sverige. Det varken ser eller låter speciellt roligt ibland.

Så det får bli på engelska denna gång. Vill ju inte att ni ska sätta tungan i halsen av att försöka uttala namnet på denna anrättning. Det vore ju synd med tanke på hur god den är. Dessutom, cheesecake är ju så amerikanskt som det kan bli, så då kan det ju få vara okej.

IMG_2730_blogg2

Det är alltså en glass med färskost, blåbärsrippel och bitar av digestivekex vi snackar om här. Fantastiskt gott, om jag får säga det själv. Färskosten ger en härligt krämig konsistens, och man kan faktiskt ha i färskost i vilken hemmagjord glass som helst, utan att för den sakens skull kalla det cheesecakeglass.

Och för att undvika förvirring (igen), med färskost menar jag alltså ost av Philadelphia-typ. Cream cheese kan det också stå på förpackningen. Senaste tillskottet är Arlas, som de säger ska vara speciellt för bakning och matlagning. Själv har jag inte märkt någon skillnad, tycker det går utmärkt med vilket som.

IMG_2758_blogg2

Blueberry Cheesecake Ice Cream

Glass:
1,5 dl socker
4 äggulor
200 g naturell färskost
2 dl standardmjölk
1,5 dl vispgrädde
En nypa salt
3-4 st digestivekex

Blåbärsrippel:
1,5 dl blåbär
1 msk vatten
0,5 msk socker

Vispa hälften av sockret med äggulorna i en skål, tills du har en fluffig blandning. Vispa även i färskosten. Värm mjölk, grädde, salt och resten av sockret i en kastrull. Häll mjölkblandningen i skålen, lite i taget, medans du vispar.

Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på medelhög värme, tills smeten börjat tjockna. Den får dock ej bli varmare än 82 grader, för då kan äggulorna koagulera.

Häll upp smeten i en skål och vispa den kall över ett kallt vattenbad. Täck med plastfolie (ha plasten precis på ytan på smeten) och ställ i kylskåp, i minst 4 timmar, gärna över natten.

Ställ en passande form till din glass i frysen. Dela digestivekexen i mindre bitar, lägg på ett fat och ställ även detta i frysen. Värm blåbär, vatten och socker i en kastrull. Sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka purén i kastrullen och låt reducera i ca 7-8 minuter på medelhög värme. Ställ åt sidan.

Kör smeten i glassmaskin enligt din maskins instruktioner. När glassen nästan är klar kan du föra över den till formen. Klicka/rippla i blåbärspurén och digestivekexbitar och täck med plastfolie. Ställ i frys.

One thought on “Blueberry Cheesecake Ice Cream

  1. Pingback: Best of 2013 | The Chocolate Box

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s