Kardemummakakor med chokladfyllning

Chocolate Filled Cardamom Cookies

Jag ville först kalla dessa för julstjärnor. Men det är ju en helt annan kaka. Så jag kallar dem för vad de är helt enkelt, kardemummakakor med chokladfyllning. Mer specifikt är chokladfyllningen en ganache, smaksatt med lite glögg. Jag vet, hur gott låter inte det?

Är man mot förmodan inte en glöggfantast (how dare you?!), kan man istället smaksätta fyllningen med något annat juligt. Kanske en skön blandning av dina favoritjulkryddor?

Chocolate Filled Cardamom Cookies

Att dekorera kakor, tårtor och annat är inte min allra bästa gren, men jag måste erkänna att det var ganska rofyllt att sitta och pyssla med dessa. Är man inte för dekoration alls, och bara vill ha något gott att stoppa i munnen kan jag meddela att de blir alldeles utmärkt goda utan kristyren och allt det lull-lulliga också. Jag har provat båda delarna. Men vill man ha något lite extra fint till kakfaten i jul så kan det vara värt att sitta en stund och dona.

Chocolate Filled Cardamom Cookies

Kardemummakakor med chokladfyllning

28 st

Kakor:
225 g smör, rumstempererat
1,75 dl strösocker
1 äggula
2,5 tsk mald kardemumma
En nypa salt
6 dl vetemjöl

Kristyr:
1 äggvita
1 tsk citronsaft
3-4 dl florsocker

Fyllning:
100 g god, mörk choklad, 70% kakaohalt
1,25 dl vispgrädde
25 g glykos
2 msk glögg
25 g smör, rumstempererat

Dekorering:
Ätbara pärlor
Ätbar guldpulverfärg

Kakor: Rör ihop smör och socker i en skål. Blanda i äggula, kardemumma och salt. Ha i mjöl och rör till en jämn deg, plasta in och låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. (På detta sätt kan du kavla utan att tillföra extra mjöl. Även en liten mängd kan ändra texturen på kakorna.) Ta ut kakor med ett stjärnmått (ca 10 cm från udd till udd) och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Grädda i ca 6-8 minuter, tills de har fått lite färg. Håll noga koll, de kan gå från lagom gräddade till brända väldigt fort. Ta ut ur ugnen och låt svalna något innan du flyttar dem till ett bakgaller för att svalna helt.

Kristyr: Vispa upp äggvitan. Ha i citronsaften och florsocker, lite i taget, och vispa samtidigt. Om du vill kan du först göra en lite lösare kristyr, för att sedan göra en del av kristyren något tjockare. Den tjockare kan du ha till att spritsa på kanterna på kakorna, och den lösare för att fylla i resten.

Fördelen med detta är att den lösare kristyren är lätt att bre ut jämt och ger en fin yta, men den tjockare kristyren runt kanterna hindrar den från att rinna över. Här finns en bra video som visar denna metod.

Spritsa och/eller bred ut kristyren på hälften av kakorna, och dekorera med ätbara pärlor. Låt torka i rumstemperatur över natten.

Fyllning: Hacka chokladen. Koka upp vispgrädde, glykos och glögg i en kastrull. Ta av från värmen och ha i chokladen, rör tills den har smält. Ha till sist smöret och rör till en len smet. Ställ i kylskåp för att svalna/stelna. (Men titta till den och rör om då och då, så att den inte stelnar till för mycket.)

Montering: Spritsa eller bred ut fyllningen på de odekorerade kakorna. Lägg försiktigt de dekorerade kakorna ovanpå.

Måla kakorna med guldfärg, med hjälp av en liten pensel. Jag målade både på kristyren och på sidorna av kakorna. Pudra gärna över florsocker för en extra vintrig känsla.

7 reaktioner på ”Kardemummakakor med chokladfyllning

Lämna en kommentar