Miniéclairer med saffranskräm

Mini Éclairs with Saffron Pastry Cream

Hoppas ni hade en trevlig Lucia igår! Själv spenderade jag större delen av dagen i en bil, men lyckades klämma in lite luciasånger på kvällen tack vare SvtPlay. Ingen lussebulle blev det heller, men det beror mest på att jag faktiskt inte är så förtjust i lussebullar.

Jag äter hellre annat med saffran, för jag älskar saffran, det gör jag! I biscotti, kakor, biskvier, cheesecake, kola. Och i dessa éclairer, som fått en fyllning av en ljuvligt god, kokt saffranskräm.

Mini Éclairs with Saffron Pastry Cream

Éclairer är gjorda av pâte à choux-deg, som inte är så komplicerad som den verkar. Om du vill vara säker på att du fått rätt konsistens på degen, så kolla in någon you tube-video där det görs pâte á choux, och jämför helt enkelt.

På bilderna du ser här är éclairerna toppade med mörk choklad och pecannötter. Men jag tror faktiskt att det blir godare med mjölkchoklad eller vit choklad, eftersom pâte à choux-degen i princip är osötad. Och krämen är inte överdrivet söt den heller. Nötter kan du välja vilka du vill, beroende på vad du har för favorit eller vad du råkar ha hemma.

Mini Éclairs with Saffron Pastry Cream

Miniéclairer med saffranskräm
22 st

Éclairer:
100 g smör
1 tsk strösocker
240 g vatten
130 g vetemjöl
220 g ägg (Ca 4 stora ägg)

Saffranskräm:
1 g saffran (2 påsar)
6 dl standardmjölk
6 stora äggulor
1,5 dl strösocker
5 msk maizena majsstärkelse
40 g osaltat smör

Topping:
150 g choklad, valfri sort
40 g osaltade nötter, valfri sort

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret tillsammans med socker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Ta bort från värmen precis när det börjar koka, och ha i mjölet. Rör kraftigt med en träsked.

Ställ tillbaka kastrullen på plattan och sänk till låg värme, fortsätt att röra blandningen i 1-2 minuter. För över till en skål och låt svalna något.

Vispa upp äggen lite i en separat skål. Vispa i äggen i smeten, lite i taget. Se till att allt ägg gått in i smeten innan du har i mer.

Förbered en spritspåse med en stor tyll, t.e.x denna. Fyll spritspåsen med smeten och spritsa ut ca 7 cm långa längder på en plåt täckt med bakplåtspapper. Blanda vatten med lite olja i en skål och pensla/dutta försiktigt på ovansidan av éclairerna.

Grädda i ca 20 minuter. Ta ut och gör ett litet hål på sidan av varje éclair för att få ut ångan. Sänk värmen till 180 grader och ställ tillbaka plåten i ugnen. Grädda i ytterligare 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Koka upp saffran och mjölk i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en skål. Se till så att du inte har några klumpar.

Häll hälften av den något avsvalnade saffransmjölken i skålen och vispa samtidigt. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och häll i äggblandningen samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills krämen tjocknar, håll noga koll.
Ta av från plattan och vispa ner smöret. Tryck eventuellt igenom en finmaskig sil för att få bort klumpar. Låt svalna.

Förbered en spritspåse med en liten rund tyll. Fyll påsen med saffranskrämen, och spritsa in den genom hålet du gjort i sidan på éclairerna.

Hacka chokladen och smält över ett vattenbad. Låt svalna något. Hacka nötterna. Doppa överdelen av dina éclairs i chokladen. Strö över nötterna.

2 reaktioner på ”Miniéclairer med saffranskräm

Lämna en kommentar