Saffranscheesecake

Saffron Cheesecake with Pistachios and Pomegranate

Hur har ni det i julstöket? Här håller granen på att bli klädd och julsångerna strömmar ur högtalarna. De få julklapparna jag köpt är inslagna och kylskåpet är proppat med julmat. Ingen direkt julstress faktiskt, vilket känns skönt!

Om ni inte har förätit er på lussebullar än, och således inte tröttnat på saffran, så har jag ett bra recept som passar utmärkt som dessert i julhelgen eller till nyår. Den har lite influenser av mellanöstern med pistagenötter, yoghurt och granatäpple.

Saffron Cheesecake with Pistachios and Pomegranate

Den knapriga och lite sötsalta bottnen blir otroligt god mot den lena och moussiga fyllningen. Det är inte en överdrivet söt cheesecake, vilket jag faktiskt inte tycker att cheesecake ska vara heller. Den är liksom så mäktig ändå. Gillar man inte granatäpple, går det bra utan också, eller så kan man byta ut den mot annan frukt eller bär.

Vill passa på att önska er en riktigt god jul! Hoppas den blir precis som ni vill ha den.

Saffron Cheesecake with Pistachios and Pomegranate

Saffranscheesecake

Botten:
110 g smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl vetemjöl
1 dl havregryn
35 g skalade, salta pistagenötter

Fyllning:
75 g vit choklad
3 ägg
1 dl strösocker
2 dl crème fraiche
300 g naturell färskost
1 krm äkta vaniljpulver
0,5 g saffran

Topping:
3 dl turkisk yoghurt
4,5 msk florsocker
1 granatäpple

Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Sätt ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter. Smöra och mjöla kanterna på formen. Hacka nötterna.

Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, mjöl, havregryn och nötter. Tryck ut i botten av springformen. Förgrädda i mitten av ugnen i 11-12 minuter.

Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna något.

Vispa ägg och socker fluffigt. Ha i crème fraiche, färskost, vanilj och saffran och vispa tills du har en jämn smet. Ha till sist i den smälta chokladen. Häll smeten i din form och grädda i ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna.

Topping: Vispa ihop yoghurt och florsocker. (Du kan också ha i lite vanilj om du vill.) Bred ut på den avsvalnade kakan. Ta ut kärnorna ur granatäpplet och strö över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s