Mina 10 favoritprylar i köket

Tänkte jag skulle dela med mig av mina bästa köp till köket, grejer som jag använder mycket när jag bakar och som gör bakningen lite lättare helt enkelt. Så, utan inbördes ordning, här är mina 10 favoriter:

IMG_5645_blogg

1 – Finmaskig sil. Förekommer ofta i mina recept, speciellt när det ska göras fruktpuréer och sjudna krämer. Viktigt att den verkligen är finmaskig, med en ‘vanlig’ sil får man inte bort alla klumpar/frön etc. Att sila fruktpuréer är för övrigt min hatgrej vad gäller bakning, så otroligt tråkig syssla. Men nödvändigt, när man gör t.ex. mousser.

IMG_5676_blogg

2 – Våg. Jag vet inte hur jag klarade mig utan. Att väga ingredienserna gör att du får dem mer exakta, jag använder dock oftast dl/msk/krm etc i mina recept. Men vissa saker är ju svåra att mäta i dessa mått, och då är vågen oumbärlig.

IMG_5647_blogg

3 – Tyllar (+ engångsspritspåsar). Man behöver inte speciellt många, men att investera i några riktigt bra tyllar rekommenderar jag verkligen, blir så mycket enklare att få snygga cupcakes och tårtor. Jag har 3-4 st som jag använder ofta och ett gäng till som används lite mer sällan. Om man vill använda spritspåsar i plast (engångs) eller i tyg är en smaksak, men jag föredrar plast.

IMG_5688_blogg

4 – Glassmaskin. Det går att göra god glass utan glassmaskin, men godast tycker jag det blir med maskin. Man behöver ingen dyr sådan, det finns många bra som är lite billigare. När man gör glass utan glassmaskin använder man dessutom ofta mycket grädde, medan glass i glassmaskin kan göras på mindre grädde och mer mjölk. Vilket ger en lägre fetthalt, och i mitt tycke, en fräschare smak.

IMG_5672_blogg

5 – Spatlar och slickepottar i olika utföranden och storlekar. Bra till så himla mycket, och det är nog det redskap som används mest i mitt kök. Favoriten är den största på bilden, från Rice. Den är suverän när man ska flytta fyllningar/frostings etc till en spritspåse.

IMG_5625_blogg

6 – Zestjärn. Man kan använda sig av ett vanligt rivjärn för att riva zest, men ett zestjärn är det absolut bästa. Detta från Microplane är helt fantastiskt! Också en grej som jag undrar hur jag klarade mig så länge utan. I nästa inlägg på bloggen kan ni vinna just detta zestjärn, i en tävling jag kommer ha i samarbete med Lyckas med mat. Så håll utkik efter det!

IMG_5662_blogg

7 – Droppgaller. Toppen när man ska doppa tryfflar eller annat godis i choklad, lägg dem på droppgallret och låt överflödig choklad droppa ner på en tallrik under. För just tryfflar är det smidigt att ha en speciell doppsked eller doppgaffel också, så slipper man allt kladd.

IMG_5656_blogg

8 – Degskrapa i metall. Jag använder denna när jag spacklar tårtor, för att få det riktigt jämnt och fint och för att få skarpa kanter. Man kan också använda den till att göra chokladdekorationer, få loss kavlade kakor från underlaget och så klart hålla din arbetsbänk ren och fin. Ett multiredskap helt enkelt.

IMG_5623_blogg

9 – Termometer. Ovärderligt när man ska göra kolasås, vaniljkräm, glassmet, knäck, marängsmörkräm och mycket annat. Just denna på bilden rekommenderar jag dock inte, den håller på att ge upp helt och hållet, så jag är på jakt efter någon bättre. Och så himla bra som man kan tro är det inte att ha en termometer och slev i ett. Jag har för det mesta tagit ur själva termometern och använt den som den är.

IMG_5701_blogg

10 – Köksmaskin. Bakar man mycket tycker jag nästan att det är ett måste att ha en maskin. Den underlättar något otroligt. T.ex kan kan göra flera saker på en gång när man inte behöver stå och hålla i en elvisp. Extremt skönt när man ska vispa en smörkräm i 10-15 minuter. Och även om det ger en viss känsla att knåda en deg för hand, så är det mycket enklare att göra i maskin, och ger godare bröd dessutom tycker jag.

Jag köper de flesta av mina köksredskap hos internetbutiker som Roligare Bakning, Lyckas med mat, Strössel och annat, Bagaren och Kocken, Kakburken och Fika Mera. Undrar du något om ett av redskapen i detta inlägg, så tveka inte att fråga!

5 reaktioner på ”Mina 10 favoritprylar i köket

  1. Pingback: Tävling – Vinn ett zestjärn från Lyckas med mat | The Chocolate Box

  2. Pingback: Vinnaren i zestjärnstävlingen | The Chocolate Box

  3. Hej! Vilket härligt inlägg =D En fråga: Droppgallret. Hur funkar det egentligen? Jag testade att lägga nydoppade praliner på ett sådant en gång och de bara fastnade i gallret… vad gjorde jag för fel? /Anneli

    • Tack 🙂 Oj, det har jag inte något bra svar på tyvärr. Mina brukar också fastna, men tycker att de blir snyggare när chokladen får rinna av, istället för att den rinner ner och lägger sig som en pöl runt pralinen om man lägger dem på en tallrik eller liknande. Men det är väl en smaksak. Vill man ha riktigt snygga praliner så är ju pralinformar det bästa 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s