Pecanpaj

Pecan Pie (inspired by Supernatural)

Den här pajen har snabbt blivit en favorit hos mig. Det kan väl inte ha undgått någon som läser denna blogg att jag älskar att baka med nötter. Och just pecannötter är mina favoriter. Varför jag inte hade smakat pecanpaj tidigare är ett mysterium. Fyllningen är nästan god nog att äta med sked, no pie crust needed. Knaprig, kladdig, kolaaktig. Kalas!

Bilderna är, som ni ser, från dessertbordet jag gjorde tidigare i år till min födelsedagsfest som hade temat tv-serier. Innan har ni fått ta del av bakverk inspirerade av The Mentalist, Sex and the City samt Lost. Och nu har turen kommit till Supernatural.

Pecan Pie (inspired by Supernatural)

Det stående skämtet i Supernatural är att karaktären Dean älskar paj, men får nästan aldrig äta någon. Brorsan Sam glömmer att köpa, eller så är det slut på all paj på affären/caféet (Sam försökte en gång köpa en bit tårta istället – inte acceptabelt!) eller så kommer det något monster i vägen helt enkelt. Därav citaten – ”You’re gonna get me some pie!”, ”Dude, where’s the pie?!” och ”Out of pecan? Story of my life”.

Receptet jag utgått från är ett på Pecan Tarts från Roy Fares, som jag gjort om lite. Vill ni ha originalreceptet så finns det i hans bok United States of Cakes. (Som ni för övrigt borde köpa ändå – fantastiskt bra bok!)

Pecan Pie (inspired by Supernatural)

Pecanpaj

Pajdeg:
80 g smör
0,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g pecannötter
55 g smör
1 stort ägg
1 dl farinsocker, hårt packat
0,25 dl strösocker
0,5 tsk vetemjöl
1 krm äkta vaniljpulver
0,5 msk mjölk

Kör snabbt ihop smör, socker och mjöl i en matberedare, ha eventuellt i lite vatten för att få degen att gå ihop. Plasta in och låt vila i kylen i 20 minuter.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform (helst med löstagbar kant), ca 25 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och låt stå i frysen i 20-30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, ta ut och låt svalna. Sänk värmen till 190 grader.

Smält smöret i en kastrull. Grovhacka pecannötterna. Vispa ägget fluffigt i en skål, och vispa ner det smälta smöret. Vispa därefter ner socker, mjöl, vanilj och till sist mjölk. Vänd ner pecannötterna och häll smeten i pajformen.

Grädda i ca 15 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s