Rabarber- och kokossnitt

IMG_2236_blogg

Egentligen tänkte jag skriva ett inlägg om Chokladfestivalen idag. Men jag blev trött bara av tanken att gå igenom alla de foton jag tog, så jag ger er en sammanfattning: Choklad, choklad, choklad, bloggare, tävling, konditorer, glasscoupe, praliner, trängsel, Bake My Day-Mattias, Cabaretbakelser, mera choklad, Roy Fares, Hem & Villa, Leila Lindholm, köer, ännu mera choklad, Konditorernas Café, beslutsångest (vad ska jag köpa med mig hem? gah!), makroner, ont i fötterna, mera tävling, tjusiga desserter, glada vinnare, fasiken vad mycket choklad det var, tåg hem, utmattning.

IMG_2252_blogg

Mycket rolig och intensiv dag med andra ord. Vi får se om det blir något av alla de bilderna jag tog, men idag får ni nöja er med ett recept på en enkel liten kaka. Ni får hojta till om ni absolut vill se ett inlägg om festivalen, annars har många andra skrivit om den, t.ex de duktiga bloggarna som var med och tävlade när jag var där. Inne hos Bambi hittade jag några bilder jag faktiskt fastnat på dessutom. Med kameran i högsta hugg såklart. Vad annars?

Nog om choklad, och över till rabarber istället. Jag hade stora problem när jag skulle sätta etiketter till detta inlägg. För vad är rabarber egentligen? En frukt? En grönsak? En ört? En hängbro? Ingen verkar veta. Men om du har något kvar i frysen sedan i somras av denna mystiska växt, så har jag kakan för dig!

IMG_2245_blogg

Rabarber- och kokossnitt
Ca 28 st

Kaka:
125 g smör, rumstempererat
0,75 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Rabarberkompott:
150 g rabarber
3-4 msk socker
1 tsk potatismjöl

Topping:
1,5-2 msk riven kokos

Glasyr:
Florsocker
Vatten
Färskpressad citronsaft

Rör ihop smör och socker. Rör även i ägget. Blanda mjöl och bakpulver och ha ner i smörblandningen, arbeta ihop till en smidig deg.

Plasta in degen och lägg den i kylskåp medan du gör rabarberkompotten. Skär rabarbern i bitar och lägg dem tillsammans med socker i en kastrull. Låt sjuda i ca 10 minuter, rör om då och då. Ha mot slutet i potatismjölet. Låt svalna.

Sätt ugnen på 200 grader. Forma degen till två längder, ungefär lika långa som en bakplåt, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av längderna, t.ex med skaftet på en träslev, och fyll dem med rabarberkompotten. Strö över riven kokos.

Grädda i ca 12-14 minuter. Ta ut och låt svalna något innan du skär längderna på snedden. Låt svalna ytterligare innan du har på glasyren.

För att göra glasyren, blanda ihop florsocker, vatten och citronsaft till önskad konsistens och syrlighet. Fyll en spritspåse eller en vanlig plastpåse och klipp ett litet hål. Spritsa glasyren över kakorna.

6 thoughts on “Rabarber- och kokossnitt

  1. Åhh inte alls avundsjuk!!!! Vill ju också gå på chokladfestivalen, men min helg är så fullbokad som den kan bli så det blir inget besök.
    Försöker kompensera med en stor påse med chokladpraliner här.. Får se om det hjälper 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s