I födelsedagspresent detta år fick jag bl.a boken Pärlans Konfektyr: kolor, jazz och bakverk, och den har verkligen kommit till användning. Har man någon gång smakat kola från Pärlans känns det liksom inte värt att köpa/göra annan kola. Varför riskera besvikelse?
Är man dock van vid sådan fruktkola man kan köpa i mataffärerna, så kan man behöva lite tid att vänja sig. Det här är en helt annan grej. Det smakar faktiskt hallon. På riktigt!
Ibland känns det som att våra smaklökar har blivit lurade så länge av artificiella smakämnen att vi inte vet hur det ska smaka med riktig bär- eller fruktsmak i godis och glass. Men det går att lära om smaklökarna.
Jag var t.ex länge inte så förtjust i vanilj. Vaniljglass, vaniljkräm, vaniljsås.. Mja, det var väl ganska gott, helt okej liksom. Men inte mer än så. Förstod inte varför alla öste på med vaniljsås på smulpajen. Tills jag började använda vaniljstänger och äkta vaniljpulver. Jösses! Jag förstår nu vad alla har pratat om när de säger att en riktigt välgjord crème brûlée är något av det godaste man kan äta i dessertväg.
Det visade sig att den vaniljsmak jag inte gillade var den konstgjorda varianten. Det som inte ens är vanilj. Nu tar jag gärna vaniljsås till pajen. Om den är hemmagjord förstås!
Pärlans hallonkola
250 g hallonpuré (ca 2,5 dl)
75 g glykos (ca 4 msk)
500 g strösocker (ca 6 dl)
250 g vispgrädde (2,5 dl)
20 g färskpressad citronsaft (ca 2 msk)
50 g smör
För att göra hallonpurén, mixa hallon och tryck genom en finmaskig sil. Om du använder frysta hallon kan du värma dem lite först, så att det går lättare att mixa dem. Tänk på att du behöver mer än 250 g hallon för att få ihop 250 g puré.
Klä en form med bakplåtspapper. Blanda purén med övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på hög värme och rör om konstant. (Annars finns det en risk att purén sjunker till botten och bränns.)
När kolablandningen nått 127 grader, ta av kastrullen från värmen, och häll upp i formen. Låt svalna i rumstemperatur i 4-5 timmar innan du skär upp den. Slå in smörpapper och förvara torrt och svalt.
Men va sööta! Skulle absolut köpt! 😀
Hihi. Tack! 😀
Så fina och goda!
Men nej en TILL sak på måstegöra listan 😉 Dessa såg hur goda ut som helst.
Har inte vart hos dig förut heller, men nu blir det fler kik i chokladboxen 😉
Haha, låter bra! Många grejer finns på den dära listan, kortare blir den ju aldrig heller 😉
Åh vad goda de ser ut och vilka underbara bilder du tar och dessutom vacker blogg!
Varma hälsningar/ Caroline- stheavenstreet
Tack Caroline, vad glad jag blir! 😀
Pingback: Hallonkola- och chokladpajer med vit chokladkräm | The Chocolate Box
Tjena! Testade detta recept idag med riktigt bra resultat! Nu funderar jag på om man kan göra om detta recept så att det blir hallon/lakrits. Du har aldrig testat?
Roligt att du gillade kolan! Hallon/lakrits har jag aldrig testat, då jag inte är något fan av lakrits. Men Pärlans Konfektyr har en saltlakritskola i sin bok. Har inte boken i närheten just nu, men hittade detta blogginlägg: http://ximasbynilli.blogspot.se/2013/12/saltlakritskola.html
Så det är ju bara att göra hälften/hälften då om du vill ha hallon/lakrits. Lycka till! 🙂