Underbart god hallonkola

IMG_1341_blogg2

I födelsedagspresent detta år fick jag bl.a boken Pärlans Konfektyr: kolor, jazz och bakverk, och den har verkligen kommit till användning. Har man någon gång smakat kola från Pärlans känns det liksom inte värt att köpa/göra annan kola. Varför riskera besvikelse?

Är man dock van vid sådan fruktkola man kan köpa i mataffärerna, så kan man behöva lite tid att vänja sig. Det här är en helt annan grej. Det smakar faktiskt hallon. På riktigt!

IMG_1359_blogg2

Ibland känns det som att våra smaklökar har blivit lurade så länge av artificiella smakämnen att vi inte vet hur det ska smaka med riktig bär- eller fruktsmak i godis och glass. Men det går att lära om smaklökarna.

Jag var t.ex länge inte så förtjust i vanilj. Vaniljglass, vaniljkräm, vaniljsås.. Mja, det var väl ganska gott, helt okej liksom. Men inte mer än så. Förstod inte varför alla öste på med vaniljsås på smulpajen. Tills jag började använda vaniljstänger och äkta vaniljpulver. Jösses! Jag förstår nu vad alla har pratat om när de säger att en riktigt välgjord crème brûlée är något av det godaste man kan äta i dessertväg.

Det visade sig att den vaniljsmak jag inte gillade var den konstgjorda varianten. Det som inte ens är vanilj. Nu tar jag gärna vaniljsås till pajen. Om den är hemmagjord förstås!

IMG_1386_blogg2

Pärlans hallonkola

250 g hallonpuré (ca 2,5 dl)
75 g glykos (ca 4 msk)
500 g strösocker (ca 6 dl)
250 g vispgrädde (2,5 dl)
20 g färskpressad citronsaft (ca 2 msk)
50 g smör

För att göra hallonpurén, mixa hallon och tryck genom en finmaskig sil. Om du använder frysta hallon kan du värma dem lite först, så att det går lättare att mixa dem. Tänk på att du behöver mer än 250 g hallon för att få ihop 250 g puré.

Klä en form med bakplåtspapper. Blanda purén med övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på hög värme och rör om konstant. (Annars finns det en risk att purén sjunker till botten och bränns.)

När kolablandningen nått 127 grader, ta av kastrullen från värmen, och häll upp i formen. Låt svalna i rumstemperatur i 4-5 timmar innan du skär upp den. Slå in smörpapper och förvara torrt och svalt.

10 thoughts on “Underbart god hallonkola

  1. Men nej en TILL sak på måstegöra listan 😉 Dessa såg hur goda ut som helst.
    Har inte vart hos dig förut heller, men nu blir det fler kik i chokladboxen 😉

  2. Pingback: Hallonkola- och chokladpajer med vit chokladkräm | The Chocolate Box

  3. Tjena! Testade detta recept idag med riktigt bra resultat! Nu funderar jag på om man kan göra om detta recept så att det blir hallon/lakrits. Du har aldrig testat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s