Honungssmör. Jag säger det igen: Honungssmör. Genialiskt. I någras öron kanske det låter som en konstig blandning, jag var själv lite skeptisk när jag läste om det. Men jösses så gott! Det lite salta i smöret med den söta honungen. Och så kryddat med en smula kanel och äkta vanilj.
Man kan göra smöret och ha på en bit bröd, men här har det fått toppa en mjuk kaka tillsammans med rostad mandel. Och honung och mandel är ju bästisar, så det kan ju inte bli annat än bra, eller hur?
Jag bakar sällan mjuka kakor faktiskt. Och när jag gör det är det oftast inget jag planerat. Ingredienserna till en vanlig mjuk kaka är ju sådant man ofta har hemma. Så det blir när bakningssug uppstår, och sedan komponerar jag ihop något utifrån vad som finns i skafferiet.
Men det blir nästan alltid bra, så jag tror jag underskattar den mjuka kakan faktiskt. Och när jag tänker efter så är det en utav de grejerna jag helst blir bjuden på när andra bjussar på fika. En vanlig sak som folk tror, är att man inte kan bjuda bakbloggare på hembakat. Men jag uppskattar många av de klassiska bakverken, och det enkla kan vara hur gott som helst! Bara för att jag gillar att komplicera till saker, behöver det inte betyda att andra måste göra det. Som sagt, bakning är glädje och allra bäst blir det om man bakar det man själv gillar!
Kanel- och päronkaka med honungssmör och rostad mandel
Kaka:
1 stort päron el. 2 små
115 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 ägg, rumstempererade
3,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1,5 tsk kanel
0,75 tsk bikarbonat
1,5 dl standardmjölk
Honungssmör:
50 g smör, rumstempererat
0,5 dl honung
1 krm kanel
0,5 krm äkta vaniljpulver
Topping:
30 g flagad mandel
Sätt ugnen på 185 grader. Smöra och mjöla en avlång form. Skär päronet i tunna skivor.
Vispa smör och socker krämigt i en skål. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, salt, kanel och bikarbonat i en separat skål. Ha i mjölblandningen, varva med mjölken och rör till en jämn smet.
Varva smeten och päronskivorna i formen, grädda i ca 45-50 minuter. Testa med en sticka för att se om kakan är klar. Låt den svalna lite i formen innan du stjälper upp kakan på ett galler för att svalna helt.
Rosta den flagade mandeln i en het, torr panna tills den fått lite färg. För att göra honungssmöret, vispa smör och honung fluffigt i några minuter och ha sedan i kanel och vanilj. Bred ut över kakan och strö över mandeln.
Kakan ser otroligt god ut! Honungssmör låter spännande.
Tack snälla du! 🙂
Honungssmör, vilket spännande tips!
Javisst, det tycker jag du ska testa! 🙂