Ananas- och kokostårta (inspirerad av tv-serien Lost)

Pineapple and Coconut Cake (inspired by tv show Lost)

Mera tv-seriebakverk! Men denna godbit kanske ni inte känner igen sedan tidigare, den fanns nämligen inte med på dessertbordet när jag fotade det. Den stod helt odekorerad i kylskåpet och skämdes, stackaren. Gästerna fick såklart äta utav den ändå (med en liten förklaring om hur den skulle ha sett ut). Men istället för att fota den då, så gjorde jag om den vid ett senare tillfälle.

Jag tyckte ju ändå att idén var riktigt rolig, och ville se hur det blev. Men jösses vad pilligt det var att göra mönstret..! Ni får tänka er att tårtan bara är 15 cm i diameter. Jag kan gissa att det är lättare att göra i sockerpasta, men jag ville använda marsipan, så att den först och främst blev god att äta.

Pineapple and Coconut Cake (inspired by tv show Lost)

Lost var en utav mina absoluta favoritserier när den sändes, och den ligger mig fortfarande varmt om hjärtat, trots det förbryllande slutet. Ni som såg serien känner säkert igen mönstret på tårtan, som var Dharma-initiativets logga. Man såg den bl.a på deras stationer runt om på ön, och på den mat som hittades. (Och som även ramlade ner från himlen i ett avsnitt).

Siffrorna som jag satt runt om på tårtan, 4 8 15 16 23 40, är en serie siffror som återkommer genom hela serien. Bl.a är det de siffrorna som Hurley spelar på när han vinner alla miljoner på Lotto. Och alla minns väl datorerna man skulle skriva in siffrorna på var tredje minut, så att världen inte skulle gå under?

Jag ville att även smaken skulle relatera till Lost på något vis, och eftersom de befann sig på en tropisk ö kändes ananas och kokos klockrent. Ananas (och även lite banan) i bottnarna och kokos i fyllningen. Förutom kokosmjölk använde jag kokosessens, men har man inte tillgång till det går det att utesluta. Kokossmaken blir dock inte lika framträdande då. En variant kan istället vara då att strö över lite riven kokos över fyllningen när man monterar tårtan.

Pineapple and Coconut Cake (inspired by tv show Lost)

Ananas- och kokostårta

Bottnar:
130 g färsk ananas
1,25 dl socker
1 dl naturell olja
2 medelstora ägg
100 g banan (mogen/övermogen)
1 tsk färskpressad citronjuice
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk kanel
0,5 tsk salt

Kokosfyllning:
2,5 dl kokosmjölk
150 g naturell färskost
2 dl florsocker
3 krm kokosessens
1 dl vispgrädde

Vaniljsmörkräm:
80 g osaltat smör, rumstempererat
1,75 dl florsocker
0,5 vaniljstång

Att täcka med:
Svart och vit marsipan

Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en rund springform, ca 15 cm i diameter. Hacka ananasen, i ganska små bitar.

Vispa socker och olja i en skål. Vispa ner äggen, ett i taget. Mosa bananerna tillsammans med citronjuicen, använd gärna en mixer. Vispa ner detta i skålen.

Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och salt i en separat skål. Sikta ner i äggblandningen, lite i taget, och vänd/rör ihop till en jämn smet. Ha i den hackade ananasen efter hand.

Häll smeten i formen och grädda i ca 50 minuter. Testa med en sticka för att se om kakan är klar. Låt svalna, och dela sedan i 3 delar.

Kokosfyllning: Låt kokosmjölken koka i en kastrull på medelhög värme i ca 20 minuter, tills den har reducerats till 1 dl. Rör om då och då. Låt svalna.

Vispa ihop färskosten, florsockret och kokosessensen i en skål. Ha i kokosmjölken, lite i taget, och vipsa samtidigt. Vispa grädden i en separat skål. Vänd ner grädden i färskostblandningen. Plasta in och ställ i kylskåp.

Vaniljsmörkräm: Vispa smöret fluffigt i köksmaskin eller med elvisp. Vispa gärna länge, ca 10-15 minuter. Tillsätt florsockret lite i taget, samt fröna från vaniljstången.

Montering: Fördela fyllningen mellan bottnarna. Spackla med smörkrämen. Ställ i kyl så att smörkrämen stelnar till något.

Kavla ut vit marsipan till en rundel som är ca 37-40 cm i diameter och 3-4 mm i tjocklek. Täck tårtan med marsipanen, använd gärna en smoother för att få ett jämnt resultat. Skär bort den marsipan som sticker ut längst ner.

För att göra mönstret på tårtan skrev jag ut en mall och använde mig av den. Först gjorde jag den svarta åttakantiga figuren. Och sedan den något mindre, vita, och skar ut mönstret enligt mallen. Siffrorna gjorde jag med hjälp av utstickare, och fäste med lite kristyr.

Förvara tårtan i kylskåp, täck ej med plastfolie eller liknande, det kan göra att marsipanen ”svettas”.

3 thoughts on “Ananas- och kokostårta (inspirerad av tv-serien Lost)

  1. Vilken fin tårta det blev och den låter väldigt god också! Jag blir så imponerad och inspirerad av dina tema-bakverk. Helt fantastiskt vilken energi och fantasi som bor i dig.
    Jag har ju själv gjort lite tårtor och använder mig av marsipan för att jag tycker det är godare helt enkelt. Tror inte det skulle varit så mycket lättare att göra loggan i sockerpasta.
    Ett litet tips; man kan fästa detaljer på tårtor genom att fukta lätt med endast lite vatten och trycka till lätt så sitter de där de ska.
    Önskar dig en fin vecka!

    • Tack snälla du! Min hjärna får jobba hårt ibland kan jag lova 😉

      Vad gäller marsipanen, så blev kanterna inte så snygga, liksom ”fransiga” när jag skar ut mönstret.. Det var därför jag tänkte att det skulle vara enklare i sockerpasta, att man kanske får renare och snyggare ”snittyta”.. Men jag kan ha fel, har inte använt sockerpasta mycket alls. Men marsipan är ju helt klart godare 🙂

      Och jag testade med vatten, men tyckte att siffrorna de satt bättre med kristyr 🙂

  2. Pingback: Pecanpaj | The Chocolate Box

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s