Chokladmoussebakelse med pistageflarn

moussebakelse2

Det är ett himla flängande på mig just nu. Denna helg är jag tillbaka i Nynäshamn för födelsedagsfiranden. Japp, plural. Mina föräldrar har den goda smaken att fylla år dagarna efter varandra. Väldigt fiffigt när man ska åka och fira dem, man slipper liksom åka två vändor.

Detta tar jag och slår ihop med ett besök på Chokladfestivalen imorgon också. Varför bara två flugor, när man kan slå ihjäl tre på en gång liksom?

moussebakelse1

Gillar man choklad, så är detta definitivt en dessert att kolla in. Det är inget för den mesige, som kanske gillar choklad lite sådär, som bara tar någon ruta Marabou då och då och rynkar på näsan åt riktigt mörk choklad.

Nej, jag skulle nog säga att detta är en dessert för den chokladpassionerade. Den som behöver ordentligt med chokladsmak för att tillfredsställa sitt chokladbehov. Den är inte överdrivet söt, och den är rätt kompakt i sin textur. Men gillar man mousser som är mer åt den lösare hållet, så kan man ta bort något gelatinblad och servera i glas istället.

IMG_1304_blogg2

Chokladmoussebakelse med pistageflarn
4 port

Moussebakelse:
2,5 gelatinblad
1 dl + 2,5 dl vispgrädde
0,75 dl socker
120 g mörk choklad, 70% kakaohalt
1 stor äggula

Pistageflarn:
25 g skalade, salta pistagenötter
3 msk strösocker
1 msk glykos
3 msk vetemjöl
25 g smör, rumstempererat

Till servering:
Kakao
Dulce de leche eller kolasås
Hackade salta pistagenötter

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda 1 dl vispgrädde med sockret i en kastrull. Låt koka upp och ta av från värmen. Ha i chokladen i bitar och rör tills den är smält.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Rör ner dem i chokladblandningen. Ha även i äggulan. Häll upp i en skål och låt blandningen svalna något. (Rör om då och då så att den inte stelnar till för mycket.)

Vispa resterande 2,5 dl grädde i en skål. Blanda en liten del av grädden med chokladblandningen, och vänd sedan ner resten. Ställ kallt i ca 60 minuter. Fördela sedan moussen i dessertringar, plasta in och ställ kallt i minst 3 timmar.

Sätt ugnen på 180 grader. Finhacka nötterna (eller kör dem i en mixer) och blanda dem med övriga ingredienser. Rör till en jämn deg och forma degen till kulor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i 6-9 minuter. Håll noga koll mot slutet, då de kan brännas fort. Ganska omedelbart efter att du tagit ut flarnen ur ugnen, ta ut rundlar med ett mått. (Du kommer få fler flarn än du behöver, men de går bra att spara.)

Ta ur moussebakelserna ur dessertringarna genom att försiktigt spola lite hett vatten på sidan av ringarna, utan att få vatten på själva moussen. Tryck sedan ut bakelserna. Sikta över kakao och servera med dulce de leche/kolasås, hackade pistagenötter och pistageflarn.

5 thoughts on “Chokladmoussebakelse med pistageflarn

    • Det där med gelésocker är så himla svårt tycker jag, jag lyckas aldrig få den konsistens jag vill ha.. Är därför jag börjat använda gelatin istället, även fast jag helst vill undvika att äta det. Jag tror inte du kommer få samma fasthet i moussen med gelésocker, men du kan ju testa! Annars finns det ju vegegel och agar agar som vegetariska alternativ också.

  1. Pingback: Best of 2013 | The Chocolate Box

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s