Äpple- och kanelkola

IMG_3844_blogg2

Äpple och kanel måste vara en utav de absolut godaste smakkombinationerna, och något jag tror att jag aldrig kommer tröttna på. De är bara helt perfekta för varandra. Som pepparkakor och grönmögelost. Jordgubbar och grädde. Lax och pepparrot. Tomat och mozzarella. R2-D2 och C-3PO. Frodo och Sam. Bones och Booth. Sam och Dean Winchester.

Förlåt, det var visst min inre nörd som kom ut där på slutet. Det brukar hända då och då. Ganska ofta. Jämt.

IMG_3888_blogg2

Äpple och kanel var det, ja. Ganska svåra smaker att få till i en kola visade det sig. Kanelen vill gärna ta över och dominera helt. Men jag tror jag lyckades få till en ganska bra balans till slut. I vilket fall som helst så är den riktigt god, och passar ypperligt på gottebordet tillsammans med knäcken och pepparkakorna i jul.

Eller varför inte redan nu på söndag, till andra advent?

IMG_3848_blogg2

Äpple- och kanelkola

5 dl god äppeljuice
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
25 g smör
1 tsk kanel

Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm. Reducera äppeljuicen genom att låta den sjuda på mellanhög värme i ca 15 minuter, tills den är reducerad till ca 2 dl.

Blanda ner övriga ingredienser i kastrullen. Koka på hög värme och rör om hela tiden. När kolablandningen nått 127 grader, ta av kastrullen från värmen och häll upp i formen. Låt svalna och skär sedan i bitar.

9 reaktioner på ”Äpple- och kanelkola

  1. Nu har jag stirrat på de här bilderna både på facebook och här..visst dregel infann sig också och ett akut sötsugsbehov, till helgen MÅSTE jag ta mig tid till att testa detta (undra om folk tycker att det gör något att jag inte hann handla julklappar, men dom kan ju få kola..om det finns någon kvar vill säga hahaha)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s