Kryddig banan- och nötkaka med mörk choklad

IMG_4081_blogg2

Glad första advent! Hoppas ni har en mysig adventssöndag. Själv sitter jag och tittar på mina väldigt o-tända adventsljusstakar och undrar åter igen varför jag inte kollade det där i god tid innan advent. Till den traditionella ljusstaken passar inte de ljusen jag har, och till den elektriska är det såklart några utav de små glödlamporna som har pajat. (Men vilka utav dem?! Gah!)

Ja, jösses. Julstressen kom tidigt i år. Men nu struntar vi i det, och gläds över att det äntligen är december och det är legitimt att äta så mycket pepparkakor och annat julfika som vi bara kan. Och för den delen, över att den där tråkiga novembermånaden är slut! Hurra!

kryddig banan- och nötkaka

Tycker vi firar allihopa med att göra den här härliga kakan, som är proppad med en massa godsaker – pepparkakskryddor, valnötter och mörk choklad. Lite av sötman kommer från bananer, men de ger ingen stark smak, utan är bara en liten hint i bakgrunden. En sådan här kaka är toppen att göra när man har bananer som börjar se lite ledsna ut i fruktkorgen!

Kryddorna jag valt är kanel, nejlika och kardemumma. Jag har inte haft i lika mycket kryddor som det är i t.ex. en traditionell mjuk pepparkaka, utan det är en lite mildare kryddning, vilket jag tycker blev toppen. Jag blev faktiskt överraskad över hur mycket jag gillade den här kakan! Den kommer absolut vara en favorit i juletider framöver.

IMG_4123_blogg2

Kryddig banan- och nötkaka med mörk choklad

50 g valnötter
70 g mörk choklad, 70% kakaohalt
2 (över)mogna, mellanstora bananer
100 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1,5 tsk kanel
0,5 tsk mald nejlika
0,5 tsk kardemumma
0,75 tsk bikarbonat
0,5 dl standardmjölk

Sätt ugnen på 185 grader. Smöra och mjöla en avlång form. Hacka nötterna och chokladen grovt. Mosa bananerna, gärna med en mixer.

Vispa smör och socker krämigt i en skål. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och alla kryddor i en separat skål. Varva mjölblandningen, mjölken och de mosade bananerna och rör till en jämn smet. Ha i nötterna och chokladen.

Häll smeten i formen och grädda i ca 50 minuter. Låt svalna lite i formen innan du stjälper upp kakan på ett galler.

8 thoughts on “Kryddig banan- och nötkaka med mörk choklad

  1. Pingback: Best of 2013 | The Chocolate Box

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s