Kardemummaglass med paranötskrokant

Cardamom Ice Cream with Brazil Nut Brittle

Om det finns något som en vintrig glass, så måste detta vara en. Det känns bara som att den passar extra bra att äta i soffan när man har kurat ihop sig under en filt och tänt några ljus.

På sommarhalvåret vill man kanske ha lite mer lätta, fräscha och fruktiga smaker. Kardemumma och nötter är lite tyngre. Vintriga smaker. Bestämmer jag nu att det är. Sådeså.

Cardamom Ice Cream with Brazil Nut Brittle

Vi är ju väldigt förtjusta i kardemumma här i Sverige. När jag läste om kokboksförfattaren David Lebovitzs besök på Rosendals Trädgård och deras bageri, var jag tvungen att fnissa lite för mig själv. Han beskrev hur en låda med kardemumma hade tagits ner från en hylla för honom att lukta på, varpå han frågar hur länge en sådan låda räcker i bageriet, och får svaret ”En vecka ungefär. Svenskar älskar kardemumma!”

Så sant, så sant. Det är ju ett måste i vetebröd. Väldigt gott i äppelkaka. Och i varm choklad. Och i glass. Lovar!

Cardamom Ice Cream with Brazil Nut Brittle

Kardemummaglass med paranötskrokant

Glass:
1,25 dl strösocker
4 äggulor
2,5 dl standardmjölk
1,75 dl vispgrädde
0,5 – 0,75 tsk kardemumma
1 krm äkta vaniljpulver
En nypa salt

Paranötskrokant:
0,75 dl strösocker
20 g glykos
20 g smör
40 g paranötter

Vispa sockret och äggulorna fluffigt i en skål. Blanda mjölk, grädde, kardemumma, vanilj och salt i en kastrull och värm försiktigt. (Koka ej) Häll mjölkblandningen i skålen, lite i taget, medan du vispar.

Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på medelhög värme, tills smeten börjat tjockna. Den får dock ej bli varmare än 82 grader, för då kan äggulorna koagulera.

Häll upp smeten i en skål och vispa den kall över ett kallt vattenbad. (Detta går fortare om du använder en skål som leder värme/kyla bra, t.ex glas eller rostfritt stål.) Täck med plastfolie (ha plasten precis på ytan på smeten) och ställ i kylskåp, i minst 4 timmar, gärna över natten.

Hacka paranötterna. Smält ihop socker, glykos och smör i en kastrull. Låt koka tills blandningen nått ca 145 grader. Ta bort från värmen och ha i paranötterna. Bred ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna och bryt sedan i bitar, lägg på ett fat och ställ in i frysen. Ställ även in en form som du vill ha din glass i.

Kör glassmeten i glassmaskin enligt din maskins instruktioner. När den nästan är klar, kan du föra över den till formen och blanda i krokanten. Täck med plastfolie och frys.

2 thoughts on “Kardemummaglass med paranötskrokant

  1. Behöver jag säga att jag älskar kardemumma 😉
    Brukar ha det i kaffet, och tycker tillochmed om det mer en kanel 🙂
    Hihi jag gjorde med ett ”nötglass” inlägg idag *great minds think alike” eller vad e det man brukar säga.
    Blir sugen på att pröva denna med, något att testa till helgen tror jag!
    måste bara säga att jag verkligen gillar din blogg!
    // Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s