Sötsalta kakor med vit choklad och kola

White Chocolate Toffee Crunch Cookies

I dag är det många tankar som snurrar i huvudet. Ni kanske har läst eller hört om morden som skedde i Norrköping i går kväll. Det hela hände i min stadsdel, Hageby, två gator från där jag bor. Otroligt tragiskt, och man lämnas med en väldigt olustig känsla i magen. En känsla av oro, och ledsamhet över att detta har skett här i Hageby.

Jag har bott här sedan jag flyttade till Norrköping, på tre olika ställen i stadsdelen. Jag har alltid trivts bra, jag tycker att det är ett perfekt läge och har egentligen inte velat flyttat någon annan stans. Jag har mina vänner här, jag har både ett stort köpcentrum och ett fint naturreservat med motionsslingor nästan precis utanför dörren.

White Chocolate Toffee Crunch Cookies

Jag älskar att bo här, och därför känns det extra mycket när något sånt här händer. Hageby har tampats med ett dåligt rykte i många år, långt innan jag flyttade hit. Tyvärr lär det inte bli bättre nu.

Samtidigt så har jag vårkänslor som spritter i kroppen, och jag mår faktiskt ganska bra för tillfället, vilket jag är otroligt tacksam för. Så det är lite motstridande känslor som samsas i kroppen just nu. Jag hoppas att det tråkiga som hände är ett avslutat kapitel, och att det kan bli lugnare i Hageby framöver.

Något ska väl sägas om dessa kakor också. Kortfattat – de är svingoda! Jag har alltid varit lite skeptisk till att ha pretzels i bakverk, men det funkar här som kontrast till det söta i den vita chokladen och kolabitarna. De ger mest ett härligt crunch och lite sälta. Receptet hittade jag här, har bara gjort några små ändringar.

White Chocolate Toffee Crunch Cookies

Detta är mitt bidrag till Månadens Sötsak, som i april har temat ‘Knaprigt’.

Sötsalta kakor med vit choklad och kola
24 st

130 g vit choklad
50 g mjuka kolor, t.ex. Rollo eller Werther’s
35 g pretzels (eller salta pinnar)
115 g osaltat smör, rumstempererat
1,75 dl strösocker
1 stort ägg
1 krm äkta vaniljpulver
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Hacka chokladen och kolorna. Lägg pretzels eller salta pinnar i en plastpåse och krossa till mindre bitar. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker krämigt. Blanda i ägget och vaniljpulvret. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en separat skål. Ha i detta i smörblandningen. Ha till sist i nästan all choklad (spara några msk), kolor och pretzels.

Rulla degen till bollar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Toppa varje kaka med lite vit choklad. Grädda i ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna något, innan du flyttar kakorna till ett bakgaller för att svalna helt.

5 reaktioner på ”Sötsalta kakor med vit choklad och kola

  1. Pingback: Knaprigt och gott | Söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s