Jag vet att jag ganska ofta säger hur jäkla gott något är. Men. Den här gången är det inte bara jag. Min BFF och tillika sporadisk smakprovare av bakverk (SSaB?) hävdar att det är bland det godaste jag gjort, om inte det absolut godaste. (Visst var det så, Linda?) Och ytterligare två smakprovare till var mycket nöjda. Så det måste ju betyda något.
Visst hjälper det om man är extra förtjust i kladdiga kakor och vit choklad förstås. Vilket jag tror att hela gänget (inklusive yours truly) var. Och den blev nästan sådär perfekt kladdig dessutom. Väldigt kladdig i mitten och runt kanterna mer som en saftig och kompakt sockerkaka.
Just nu är jag väldigt glad att min inspiration har kommit tillbaka, den har varit lite si sådär ett tag. Men nu är huvudet mitt fullt av idéer och det ska bli riktigt roligt att ställa sig i köket nästa vecka. Som verkar bli den varmaste veckan hittills denna sommar, så jag får väl se hur kul jag tycker att det är då.
Mitt kök har nämligen en tendens att bli supervarmt även utan en ugn som står på 175+ grader. Men jag kan ju se det som ett träningspass, slänga in lite yogaövningar här och där. Vips, kombinerad bakning och bikramyoga. Kanske blir nya grejen? Inte? Jag tror starkt på det.
Citronkladdkaka med vit choklad och blåbärsmousse
Kladdkaka:
150 g smör
75 + 75 g vit choklad
3 ägg
3 dl socker
2,25 dl vetemjöl
Zest (yttersta skalet, finrivet) från 2 citroner
3 msk färskpressad citronjuice
Mousse:
2 gelatinblad
200 g frysta blåbär
0,75 dl socker
1 stor äggula
100 g naturell färskost
2 dl vispgrädde
Dekoration:
Vit choklad
Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en rund form, ca 20 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och blanda ner 75 g choklad i bitar. Rör om tills chokladen är smält. Ställ åt sidan.
Vispa upp ägg och socker lite lätt. Blanda ner chokladsmeten, zest och citronjuice. Sikta i vetemjöl och rör tills du har en jämn smet. Häll smeten i formen.
Hacka resterande choklad grovt och strö över smeten. Grädda i mitten av ugnen i 23-25 minuter. Ta ut och låt svalna något, ställ sedan i kylskåp.
Mousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda blåbär och socker i en kastrull och låt sjuda i några minuter på medelhög värme. Sila blandningen genom ett finmaskig sil.
Häll tillbaka i kastrullen och värm upp på nytt. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem, rör ner i blåbärspurén. Låt svalna något.
Vispa äggulan och färskosten, häll i blåbärspurén medans du vispar. Vispa grädden i en separat skål. Blanda en liten del av grädden med blåbärsblandningen, och vänd sedan ner resten.
Ställ i kylskåp i ca 3-4 timmar. Bred sedan ut moussen över den avsvalnade kladdkakan. Ställ tillbaka i kylskåp. Vid servering, hyvla eller riv över vit choklad.
Jo precis så sa jag….otroligt god är den! Varje tugga gör en lycklig xD
Då minns jag inte fel i alla fall 😉 Roligt att den blev så uppskattad! 😀
Gjorde denna idag och även om den inte blev helt lyckad så blev den mkt uppskattad av gästerna, som utbrast bland annat ”mmmm”, ”jättegott” och ”asgott” 🙂
(Nästa gång ska jag fokusera enbart på att göra denna, inte ta hand om två ungar samtidigt 😉 )
Barn + bakning kan vara lite trixigt 😉 Men kul att folk gillade kakan i alla fall, härligt att höra! 🙂
Absolut det godaste jag smakat! När öppnar ditt konditori? =)
Tack söta du! Om jag vinner nån miljon, så kanske 😉
Pingback: Vit kladdkaka med röda vinbär och citronmousse | The Chocolate Box