Chokladgrottor med saltkolaringel

IMG_1927_blogg2

Saltkola har varit poppis ett bra tag i bakbloggsvärlden, men nu börjar man se det lite varstans. Nästan varenda glasstillverkare har väl en variant på saltkolaglass nu. På Chokladfestivalen var det ett hett inslag i Bloggare/Konditor-tävlingen, jag vill minnas att det åtminstone var två utav de tävlande paren som hade saltkolafyllning i sina praliner.

IMG_1947_blogg2

Så visst är det lite på modet just nu. Men att ha salt i kola är väl inte direkt något nytt. Salt förhöjer smaken på de flesta desserter och bakverk. Men till just kolasås är det en match made in heaven. Jag kan tycka att kolasås som den är, är lite tråkig ibland och smakar för sött. Men lägg till lite gott havssalt och den blir helt fantastisk!

IMG_1962_blogg2

Choklad, kola och nötter. Något utav de tre brukar jag vilja smyga in i de flesta av mina recept, det vet ni som har följt mig sedan tidigare. Detta recept har två av dessa. En chokladkaka fylld med hemmagjord chokladpudding, toppad med kolasås och havssalt. Det kan nästan inte bli bättre när vi pratar småkakor, om du frågar mig.

IMG_1952_blogg2

Chokladgrottor med saltkolaringel
Ca 16 st

Kakor: (Baserat på ett recept från marthastewart.com)
110 g smör, rumstempererat
1,5 dl socker
1 stor äggula
1 msk grädde
0,5 tsk vaniljextrakt
2,25 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
0,5 tsk salt

Fyllning:
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl standardmjölk
0,5 dl socker
2 msk kakao
1 stor äggula
1 nypa salt
1 krm vaniljextrakt

Kolasås: (Baserat på ett recept från boken Pärlans Konfektyr)
40 g glykos
60 g strösocker
1 dl vispgrädde
1 krm vaniljextrakt
25 g smör
1,5 tsk havssalt (flingsalt)

Börja med att göra fyllningen. Blanda maizenan med lite av mjölken i en kastrull. Se till så att du inte har några klumpar. Ha i resten av mjölken, socker, kakao, äggula och salt. Sjud under omrörning tills smeten tjocknat.

Ta av från värmen och ha i vaniljextraktet. Häll upp i en skål och låt svalna något innan du plastar in den (med plasten direkt på ytan av krämen) och ställer kallt.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker till kakorna krämigt i en skål. Ha i äggulan, grädden samt vaniljextraktet och fortsätt vispa.

Blanda mjöl, kakao och salt i en separat skål. Sikta ner detta i smeten och rör ihop. Placera ut små pappersformar på en bakplåt. Forma smeten till bollar och lägg i formarna. Gör ett hål i kakorna genom att trycka ner t.ex. skaftet på en träslev. Grädda i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna något. Tryck eventuellt till hålen igen. Låt svalna helt på ett bakgaller.

Förbered en spritspåse med en stor rund tyll. Fyll påsen med chokladpuddingen och spritsa den i de avsvalnade kakorna.

Gör sedan kolasåsen. Koka glykos och socker i en kastrull till 170 grader. Ta av från värmen och ha i grädde, smör, vaniljextrakt samt salt och rör om. Låt koka upp igen, och koka tills kolan nått 108 grader. Låt svalna något och ringla sedan över kakorna. Strö eventuellt över lite extra havssalt. (Du får mer kolasås än du behöver till kakorna, men den går bra att spara i kylskåp.)

5 thoughts on “Chokladgrottor med saltkolaringel

  1. Pingback: Best of 2013 | The Chocolate Box

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s