Jag önskar jag hade kommit på det här receptet själv. Så fantastiskt goda är dessa kakor. Men jag kan inte ta åt mig äran för dem tyvärr. Receptet kommer från en tjej som heter Sara Aasum Hultberg, som bl.a har jobbat på Fika i New York. Tidningen Baka gjorde ett New York-reportage för ett tag sedan, och där var detta recept med.
Jag har sett många varianter och namn på den här sortens kakor, som till stor del består av smält mörk choklad och har väldigt lite mjöl i sig. Resultatet blir en kompakt och ganska mjuk chokladkaka som påminner om en brownie. Som en brownie i kakform kan man säga.
Det som är himla fiffigt med just det här receptet är att det faktiskt är glutenfritt, det enda mjölliknande i dessa kakor är maizena majsstärkelse. Toppen för de som är glutenintoleranta! (Se dock till att den chokladen du använder inte innehåller spår av gluten, om du ska baka till någon med glutenintolerans.)
Mudslide cookies
18 st
250 g mörk choklad, 70% kakaohalt
135 g strösocker
40 g osaltat smör, rumstempererat
2 ägg
45 g maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
120 g ljusa chokladknappar/hackad ljus choklad
1,5 dl pecannötter
Havssalt att strö över
Sätt ugnen på 180 grader. Smält den mörka chokladen över ett vattenbad, låt svalna något.
Vispa socker och smör. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda majsstärkelse, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd ner detta i smörblandningen. Tillsätt den mörka chokladen och rör tills smeten blandats ordentligt. Låt svalna i rumstemperatur.
Hacka pecannötterna grovt. När smeten är helt sval, vänd ner chokladknappar och nötter. Skopa upp med en glasskopa på en plåt täckt med bakplåtspapper. (Har du inte en glasskopa kan du låta smeten bli något svalare i kylskåp, så att den går att rulla med händerna. Var noga med att inte lämna den för länge i kylen dock, då blir den stenhård och helt orullbar.)
Strö över lite havssalt om du vill. (Rekommenderas) Grädda i ca 11 minuter, låt svalna på bakgaller.
Ahh kakmonstret vill ha kaka nuuuuuuuuuuuuuuuu 😉 Ser så goda ut!
COOKIIIES! 😀 De är rejält goda vill jag lova 😉
Ojojoj, vilken kaka! Jag måste bara måste göra dessa godingar 🙂
Det tycker jag du ska! Var beredd på att bli beroende bara 😉
Vilken härlig blogg du har! Och vad kakorna såg goda ut! Ligger i en fin burk oxå 🙂
Tack ska du ha! Ja, jag älskar den kakburken, en av mina favoriter 😀
Vilken spännande kaka! Blev jättesugen på att göra min egen variant på detta!
Gör det, skulle vara kul att se hur det blir! 😀
Åh vad gott det låter och vilka fantastiska bilder! Och glutenfritt – perfekt, det måste jag prova! Pecannötter funkar inte alls för mig. Kanske kan ersättas av sötmandel?
Tack så mycket! Ja, sötmandel borde funka, det tror jag! Hackad eller flagad skulle jag satsa på, mandel är ju lite hårdare än pecannötter och eftersom kakorna är rätt mjuka tror jag det skulle funka bäst 😀
Är dessa några kakor som skulle fungera till julfikat tror du? 🙂
Ja, det tror jag absolut. De passar till det mesta 😉 Är det barn som ska äta hade jag skippat havssaltet bara.
Pingback: Best of 2013 | The Chocolate Box