Godaste rabarberpajen

Rhubarb Almond Pie with White Chocolate Crumble

Är ni ute efter ett sista minuten-tips inför midsommar? Den här pajen slår aldrig fel, har blivit väldigt uppskattad varje gång jag bjudit på den. Det är mandelmassan i fyllningen som gör det, den blir så väldigt krämig och god. Sedan crumble på toppen med vit choklad som bryter av mot den syrliga rabarbern. Perfekt!

Jag undrar jag, om det är någon del av vårat land som kommer få finväder på midsommar. Det verkar inte se så väldigt ljust ut. Själv sitter jag just nu lite lagom halvblöt efter att ha åkt över sjön för att ta mig hit till familjens sommarstuga. Men men. Det är ju hela sommaren kvar nästan, så visst hinner vi få gott om fint och varmt väder ändå! (Och hinna klaga på det också lär vi säkerligen göra också.)

Rhubarb Almond Pie with White Chocolate Crumble

Det där med att varva ner och bara ta det lugnt nu denna vecka, det var lite svårare än jag trodde. Det är säkert många som känner igen sig i det, när det blir dags för semester. Jag mår, som jag nämnt tidigare, bäst just nu när jag håller i gång om dagarna och har något att göra hela tiden.

Så det var lite svårt att anpassa sig till ett lugnare tempo. Men i går blev det i alla fall en härlig långpromenad och sedan bakning hela kvällen, det var skönt! Midsommartårtan är nästan klar, det blev en ganska enkel sak med jordgubbsfyllning samt vaniljfyllning och så massor av grädde och jordgubbar på toppen. Hyfsat klassiskt. Men har ni ingen tårta förberedd, så tycker jag absolut denna paj är ett superbra alternativ!

Rhubarb Almond Pie with White Chocolate Crumble

Rabarberpaj med mandelmassa och vit choklad

Botten:
110 g smör
3 msk strösocker
1 äggula
3 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g mandelmassa
2 ägg
2 äggulor
75 g smör, rumstempererat
0,5 tsk kardemumma
1 msk vetemjöl

400 g rabarber
2 msk potatismjöl

Topping:
50 g smör, rumstempererat
1 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 dl havregryn
75 g vit choklad

Börja med att göra pajbottnen. Blanda snabbt ihop smör, socker och mjöl i en matberedare, till en smulig blandning. Ha i äggulan och kör tills du får en jämn deg.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform eller springform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda bottnen i ca 12-14 minuter. Ta ut och låt svalna något.

För att göra toppingen, blanda ihop smör, vetemjöl, socker och havregryn till en smuldeg. Hacka chokladen grovt. Blanda ner chokladen i smuldegen. Ställ kallt medan du gör fyllningen.

Mixa ihop mandelmassa, ägg och äggulor i en matberedare/mixer. Ha i smöret, kardemumman och mjölet, mixa till en slät smet. Hacka rabarbern och lägg i botten på pajen, bred sedan ut smeten och strö över toppingen.

Grädda i ca 35 minuter. Tycker du att pajen får för mycket färg, sätt över en plåt eller lägg över aluminiumfolie. Servera gärna med vaniljglass eller lättvispad grädde.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s