Somrig paj med lemon curd och färska bär

Lemon Curd Pie with Fresh Fruit and Berries

Ska vi snacka lemon curd? Denna fantastiska citronkräm som går att använda till så mycket! Britterna har kanske inte kommit med så jäkla mycket spännande vad gäller mat, men afternoon tea är väl ett himla trevligt påhitt?

Där är ju lemon curd och clotted cream klassiska tillbehör till scones. Men det går som sagt att använda krämen till mycket annat, som fyllning i tårtor och cupcakes t.ex. Eller som här, i en paj blandat med grädde och en massa härliga färska bär och färsk frukt på toppen. Så himla enkelt, hyfsat snabbt och väldigt gott.

Lemon Curd Pie with Fresh Fruit and Berries

Det finns ju lemon curd att köpa i livsmedelsaffären, men det är inte så svårt som det verkar att fixa till hemma heller. Och jag har hittat ett recept som, ja det går knappt att beskriva hur gott det är! Jag har inte gjort någon annan lemon curd efter att jag testat det receptet kan jag säga. Äta-direkt-med-sked-ur-burken-gott!

Det var när jag var betatestare för Johan Hedbergs (aka Matgeek) bok som jag fick testa hans recept på just lemon curd. Hemligheten som gör den så extra god är att man bryner smöret. I know, right? Klockrent!

Så, spring ut och leta på hans bok ”Smör”. Lovar att det är värt det! Eller ta ditt favoritrecept på lemon curd helt enkelt, eller kör på expressvarianten och köp färdig på burk. I won’t hold it against you, promise!

Lemon Curd Pie with Fresh Fruit and Berries

Somrig paj med lemon curd och färska bär

Botten:
100 g smör
3 msk strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 liten äggula
Äggvita

Citronfyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd

Topping:
400 g färska bär och färsk frukt

Blanda snabbt ihop smör, socker och mjöl i en matberedare, till en smulig blandning. Ha i äggula och kör tills du får en jämn deg.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel och ställ i frysen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i 8 minuter. Ta ut och pensla med lätt uppvisad äggvita. Grädda i ca 5-6 minuter till. Ta ut och låt svalna helt.

Vispa grädden till fyllningen. Blanda försiktigt med lemon curd. Bred ut i pajskalet. Toppa med frukt och bär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s