Har ni hört talas om Poke Cake? Den kan göras i alla möjliga varianter och former. Men i princip är det en mjuk kaka som man efter gräddning gör hål i och häller över någon slags sås/ganache/curd/chokladpudding/you name it, som då fyller hålen du gjort och du får en underbart kladdig och härlig kaka!
Ofta toppas kakan med grädde eller frosting för lite extra awesomeness. I detta fall har jag alltså gjort en äppelkaka, fyllt den med kolasås, och toppat med grädde och kolabitar. (Och lite hackade nötter bara för att jag är ett fan av nötter, men det är valfritt.)
Idén till kakan fick jag här, men jag har sett Poke Cake lite överallt och tänker redan på vilken variant jag ska göra härnäst. Som vanligt är huvudet fullt med idéer, men sedan ska det hittas tid och ork till att utföra dem också. Det brukar vara knepigare.
En hel hög med höstrecept har jag redan bakat och fotat dock, så det är ingen fara på taket med det. Flera äppelrecept blir det som vanligt, kan inte få nog av bakverk med äpplen nu på hösten. Planerar att sno åt mig från folks trädgårdar var än jag får möjlighet. Det jag inte använder i bakningen brukar bli till äppelchips. Yum!
Caramel Apple Poke Cake
Kaka:
125 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
2 ägg, rumstempererade
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 nypa salt
1,25 dl standardmjölk
Äppelfyllning:
3 små äpplen
3 msk smör
1 tsk färsk citronsaft
2 msk farinsocker
1 tsk malen kanel
1 msk vetemjöl
Kolasås: (Baserat på ett recept från Pärlans Konfektyr)
40 g glykos eller ljus sirap
60 g socker
1 dl vispgrädde
1 krm salt
25 g smör
Topping:
2,5 dl vispgrädde
40 g mjuka kolagodisar t.ex. Rollo eller Werther’s
Ev hackade nötter
Skala äpplena till fyllningen och skär i kuber. Smält smöret i en stekpanna. Vispa i citronsaft, farinsocker, kanel och mjöl. Stek äppelbitarna på medelhög värme i 2-3 minuter under omrörning. Låt svalna.
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla en ugnsform, ca 22 x 20 cm.
Vispa smör och socker till kakan krämigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en separat skål. Sikta sedan ner detta i smeten, och varva med mjölken. Rör/vänd ihop till en jämn smet.
Varva smet och äppelfyllning i ugnsformen. Ställ i nedre delen av ugnen och grädda i ca 30 minuter.
Medan kakan gräddas, gör kolasåsen. Koka glykos/sirap och socker i en kastrull tills 170 grader. Ta av från värmen och ha i grädde och smör, lite i taget, samt salt. Låt koka upp igen, och koka på medelhög värme under omrörning tills kolan nått 108 grader. Häll upp i en skål och låt svalna något.
Ta ut kakan och låt den stå i ca 15 minuter. Gör sedan några hål över hela kakan med t.ex. skaftet på en träslev, med några cm mellanrum. (Inte ända ner till botten, men nästan.) Ta eventuellt hjälp av en kniv. Häll kolasåsen i hålen och över kakan. Ställ i kylskåp över natten.
Vid servering, vispa grädden och bred ut över kakan. Hacka kolagodisar och strö över grädden. Om du vill kan du också strö över hackade nötter, t.ex. hasselnötter.
Ser underbart god ut!
Tack snälla du! 🙂